5 způsobů, jak zrychlit metabolismus

Pravděpodobně jste se již několikrát dočetli, že rychlý metabolismus nám pomáhá s hubnutím. Víte ale, co ten metabolismus vlastně je? Jedná se o souhrnné označení pro všechny chemické reakce, probíhající v našem těle. Jejich úkolem je přeměnit přijaté živiny na energii. Tyto chemické reakce tak zajišťují správné fungování organismu. Většina lidí má rychlý metabolismus spojený s rychlostí spalování kalorií. Rychlost metabolismu je částečně dána pohlavím, věkem nebo i množstvím svalové hmoty. Samozřejmě je možné rychlost metabolismu ovlivnit. Pojďme si uvést několik způsobů, které nám pomůžou náš metabolismus nakopnout.

Hlad je největším zabijákem metabolismu. Ve chvíli, kdy přestaneme konzumovat dostatečné množství kalorií se naše tělo přepne do “úsporného režimu” a začne přijaté kalorie ukládat do tukových zásob na horší časy. To samozřejmě vede k výraznému zpomalení metabolismu.

Abyste metabolismu opět nastartovali, musíte se začít pravidelně stravovat. Ideální je jíst 4 – 6 krát denně v pravidelných intervalech po cca třech hodinách. Tímhle Váš metabolismus utvrdíte v tom, že během dne nebude strádat, což povede k rychlejšímu spalování kalorií.

Ptáte se, jak nám může pro zrychlení metabolismu pomoct právě studená voda? Většina našeho těla je tvořena právě vodou, ve které se odehrává nespočet biochemických procesů a získává se zde energie. Pokud si vzpomínáte na hodiny chemie, nejspíš jste slyšeli o mitochondriích (malé elektrárny uvnitř našeho těla). V posledních letech studie ukázaly, že pokud jsme správně hydratovaní, můžou mitochondrie zlepšit svou funkci až o několik procent. (Thornton 2061)

A proč vlastně studenou? Když vypijeme sklenici studené vody, musí jí tělo pochopitelně nejprve ohřát na tělesnou teplotu, na což vynaloží určitou energii. Podle studií dokáže půl litr vody zrychlit zhruba na hodinu klidový metabolismus o 10 – 30 %.

Bílkoviny můžeme označit za „superživinu“ – zasytí nás na dlouhou dobu a zvládnout zahnat pocit hladu. Bílkoviny dokážou zrychlit metabolismu o 15 – 30 %. Naše tělo musí na trávení, vstřebávání a zpracování bílkovin vynaložit hodně energie, což vede k rychlejšímu spalování kalorií. Studie také potvrdily, že když bude Váš jídelníček obsahovat minimálně 30 % bílkovin, sníte cca o 441 Kcal méně.

Zkuste do svého jídelníčku zařadit více těchto potravin: Hovězí maso, kuřecí maso, mléčné výrobky, luštěniny, vejce atd.

Pokud chcete pomoci se sestavením jídelníčku od našeho trenéra, mrkněte na tento odkaz.

Otužování můžeme za poslední dva roky označit jako velký trend. V období od podzimu do jara potkáváme u rybníků stále více nadšenců ledových koupelí. Faktem je, že kromě spousty zdravotních benefitů nám může otužování pomoc i se zrychlením spalování. Při ponoření do ledové vody musí tělo vynaložit energie na výrobu tepla, což zcela jistě povede ke spalováním kalorií.

Zajímá Vás otužování více? Přečtěte si celý článek.

Silovým tréninkem poškodíte svalová vlákna, na jejichž obnovu musí naše tělo vydat určitě množství energie. Následujících 24 – 24 hodin je náš klidový metabolismus zvýšený natolik, že spaluje až o 10% více kalorií. To je slušná motivace k tomu začít cvičit, ne?

Vědecká studie zároveň ukázala, že svalová hmoto spaluje denně o 50 – 100 kcal více. Samozřejmě záleží na Vašem množství svalové hmoty.

Pokud Vás tenhle argument přesvědčil k tomu, abyste se zvedli od čtení tohoto článku a začali pořádně makat, bude se Vám na trénink hodit pořádné a kvalitní sportovní oblečení, které pro české sportovce již několik let vyrábíme!

1 komentář k článku “5 způsobů, jak zrychlit metabolismus”

  1. Moc pěkné téma. Fakticky konkrétně k cíli. Některé podobné články zahlcují příjemce, například množstvím textu. Necítil jsem to za vás, ale mám dojem, že jsem získal důležité informace. Dík!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *